Direcția Comunicaţii Digitale, Statistică și Informatizare

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi |

MX

Mail Exchange

 • Ce este mail exchange?
„Mail exchange” este un alt nume pentru maşina a cărei funcţie principală este primirea şi trimiterea mesajelor de poştă electronică (email). Cunoscută sub numele de „mailhost” (host de mail), „mailhub” (hub de mail) sau chiar „postoffice” (oficiu poştal), această maşină are de obicei o „ascultare” pe portul 25, pe serverul de mail (aplicaţie scrisă special pentru distribuirea fişierelor) pentru a primi mesajele „incoming” (care sosesc) de poştă electronică.
 • Ce este Agentul de Trimitere a mesajelor de poştă electronică ?
 • Cum sunt distribuite mesajele de email?
  Un Agent de Trimitere a mesajelor de poştă electronică este o aplicaţie „poştaş” care se uită la adresă şi o lasă în cutia poştală locală a utilizatorului sau o aruncă înapoi în „vagon” pentru distribuire în altă parte. Cu alte cuvinte, Agentul de Trimitere a mesajelor de poştă electronică citeşte header-ul (capul) şi decide dacă este nevoie ca aceste mesaje să fie puse în cutia poştală de pe propria maşină sau retrimisă în Internet la o maşină la distanţă („remote” machine).
  • Ce este o înregistrare MX?
  – Identifică unde se vor trimite mail-urile pentru un anumit domeniu. Astfel, este posibil ca să fie contactat direct serverul destinaţie pentru a rezolva mesajele de poştă electronică primite căutând adresa fizică IP a serverului destinaţie printr-o interogare DNS cu o înregistrare MX (Mail eXchange) corespondentă domeniului căutat.
  O înregistrare MX va redirecţiona mesajele de poştă electronică trimise oricărui utilizator de pe o maşină unui mailhost (host de mail) desemnat. Spune Agentului de Trimitere a mesajelor de poştă electronică unde să ruteze (trimită) mesajele de poştă electronică.
  Înregistrările Mx sunt mult mai importante decât sunetele. Ele permit ca toate mail-urile pentru un domeniu să fie rutate (trimise) către un host („gazdă”). Aces lucru este extreme de util – reduce încărcarea pe host-urile interne deoarece nu trebuie să ruteze mesajele care vin, şi permite ca mail-urile dvs. să fie trimise la orice adresă din domeniul dvs., chiar dacă acea adresă particulară nu are un calculator asociat ei. De exemplu, dacă avem un server de mail ce rulează pe o maşină fictivă, mail.uaic.ro şi dorim, pentru comoditate, ca adresa de email să fie user@uaic.ro în loc de user@mail.uaic.ro, acest lucru este realizat de înregistrarea de mai jos:
  uaic.ro IN MX 10 mail.uaic.ro.
  Coloana din stânga (uaic.ro) semnifică adresa pe care dorim s-o utilizăm ca adresă email. Următoarele două intrări au fost explicate complet (amănunţit) în înregistrările anterioare. Următoarea coloană, nr-ul 10, este diferit de format-ul normal al înregistrării DNS. Indică prioritatea. Adesea, sistemele mai largi vor avea servere de mail de backup, posibil mai mult de unul singur. Evident, veţi dori numai mail-uri primite de backup-uri, dacă se întâmplă ceva rău cu serverul de mail primar. Se poate indica acest lucru în înregistrările MX. Un nr. mai mic în înregistrarea MX înseamnă o prioritate mai mare şi mail-ul va fi trimis server-ului cu cel mai mic nr. Dacă se întâmplă ca acest server să nu poată fi atins (să nu se poată ajunge la el), calculatorul ce trimite mesaje de poştă electronică va încerca cu orice alt server din tabelele DNS, în ordinea priorităţii. Putem avea câte înregistrări MX dorim. Este de asemenea bine să includem o înregistrare MX chiar dacă mail-urile se trimit direct unei maşini cu o înregistrare A. Unele programe de trimitere a mail-urilor se uită doar după înregistrari MX. Dacă avem un domeniu unde utilizatorii au propriile maşini pe care rulează clienţi de mail, mail-urile pot fi trimise direct fiecărei maşini. Decât să facem dezordine în intrarea DNS, mai bine adăugăm o înregistrare MX ca următoarea:
  *.uaic.ro IN MX 10 mail.uaic.ro
  Acest lucru va trimite orice mail de pe staţiile de lucru individuale din domeniul uaic.ro prin serverul mail.uaic.ro.
  • Ce este o înregistrare MX “atârnată”?
  O înregistrare MX poate exista pentru un host care nu este sau nu mai este înregistrat. De exemplu, dacă persoanele s-au obişnuit să trimită mesaje de poştă electronică la user@mailx.uaic.ro şi hostul mailx nu mai există, user-ul mai poate primi mail la vechea adresă dacă reţinem o înregistrare MX pentru mailx care redirectează mail-urile la noua sa adresă. Recomandăm ca această opţiune să fie utilizată „cu economie” deoarece s-ar putea să creeze confuzii utilizatorilor care nu au înţeles cum mai pot fi trimise mail-uri către un host ce nu mai există.
  • Ce este un domeniu de înregistrări MX?
  O înregistrare MX de domeniu va redirecta mail-urile trimise lui user@mail.uaic.ro către un „mailhost” desemnat. Înregistrarea MX este ataşată numai numelui de domeniu (mail.uaic.ro). Dacă există un host cu acelaşi nume ca acel al domeniului, este creată o înregistrare MX „atârnată” care nu este ataşată nici unui host existent. Altfel, mail-ul direcţionat către numele de domeniu este redirectat către „mail exchange-ul” definit în înregistrarea MX. Acest lucru nu afectează mail-urile trimise direct hosturilor individuale din domeniu. De exemplu, dacă există un domeniu MX pentru uaic.ro cu un „mail exchange”, mail.uaic.ro, atunci un mail către user@uaic.ro va fi trimis la user@mail.uaic.ro .
  • Ce este un domeniu-larg de înregistrări MX?
  Un domeniu-larg de înregistrări MX se ataşează la fiecare host înregistrat din domeniu. Acest lucru permite ca mail-urile să fie trimise către un „mailhost” central atunci când hosturile configurate incorect pot direcţiona mail-ul „reply” înapoi către maşina locală. Unii administratori descurajează utilizarea serviciului „incoming sendmail” (mesaje care vin) pe maşinile individuale deoarece aceasta a fost o metodă veche de compromitere a sistemului. În mod frecvent, sendmail-ul este „turned off” (scos din uz) pe maşinile individuale şi mail-urile sunt redirectate înapoi către un mailhost central mai securizat. Deoarece e posibil ca utilizatorii să fi publicat o versiune locală a adresei lor de email, este important ca email-urile să fie redirectate pentru a preveni întreruperea serviciului de poştă electronică.
  • Link-uri utile:
  © 2022 Direcția Comunicaţii Digitale, Statistică și Informatizare - Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi