Direcția Comunicaţii Digitale, Statistică și Informatizare

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi |

Telefonie VoIP

Telefonia VoIP permite utilizatorului să efectueze apeluri telefonice către orice telefon – software, mobil sau fix prin folosirea tehnologiei voce peste IP (VoIP – Voice over IP).

Sistemul de telefonie VoIP  a fost instalat în universitate,  este operațional și permite extinderea sistemului telefonic al Universității cu un număr de posturi care este limitat doar de dimensiunea rețelei de date.

Numerotația pentru telefoanele VoIP se asigură fără reprezentare în rețeaua națională de telefonie, dar e asigurata cu  toate serviciile de acces în sistemul național și internațional de telefonie (în funcție de categoria postului telefonic – aprobată de către conducerea universității).

Accesul din sistemul național de telefonie în rețeaua universității pentru numerele fără reprezentare externă se face în sistem DISA prin apelarea din exterior a numărului 0232-201102 după care se formează numărul de interior format din patru cifre.

Exemplu (pentru telefonul cu numarul de interior 2001 (fără reprezentare în sistemul național)):

  1. pentru acces în rețeaua națională se foloseste același sistem ca și pentru un telefon analogic sau digital conectat la centrala telefonică, adică apelul se face prin prefixarea cu cifra 0 a numarului național (inclusiv prefix național sau internațional, după caz)
  2. pentru accesul la acest număr din rețeaua națională sau internațională se formează numărul +40 232 201102 (0232201102 din România), dupa stăbilirea circuitului răspunde sistemul de mesagerie al centralei VoIP care cere introducerea numărului de interior, în exemplul nostru numărul 2001 (în sistem DTMF). Astfel se stabilește conexiunea cu telefonul de interior.
© 2022 Direcția Comunicaţii Digitale, Statistică și Informatizare - Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi