Resurse Informatice şi de Comunicaţii (RIC): toate dispozitivele de tipărire/imprimare, dispozitive de afişare, unităţi de stocare, şi toate activităţile asociate calculatorului care implică utilizarea oricărui dispozitiv capabil să recepţioneze email, să navigheze pe site-uri de Web, cu alte cuvinte, capabil să transmită, stocheze, administreze date electronice, incluzând, dar nu limitat la: mainframe-uri, servere, calculatoare personale, calculatoare-agendă (notebook-uri), calculatoare de buzunar, asistent digital personal (Personal Digital Assistant – PDA), pagere, sisteme de procesare distribuită, echipament de laborator şi medical conectat la reţea şi controlat prin calculator (tehnologie încapsulată), resurse de telecomunicaţii, medii de reţea, telefoane, faxuri, imprimante şi alte accesorii. La acestea se adaugă procedurile, echipamentul, facilităţile, programele şi datele care sunt proiectate, construite, puse în funcţiune (operaţionale) şi menţinute pentru a crea, colecta, înregistra, procesa, stoca, primi, afişa şi transmite informaţia.
Administratorul Resurselor Informatice şi de Comunicaţii (ARIC): Responsabil la nivelul Universităţii cu administrarea şi finanţarea RIC ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Desemnarea ARIC are ca scop stabilirea în mod clar a responsabilităţii privind crearea, modificarea şi aprobarea regulamentelor privind activităţile de finanţare, administrare şi utilizare a RIC. Dacă nu este desemnat un ARIC de către conducerea Universităţii, titlul este atribuit în mod automat Rectorului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi.
Ofiţer responsabil cu Securitatea RIC (OSRIC): Răspunde în faţa ARIC privind administrarea funcţiilor de securitate a informaţiei în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Este persoana de contact intern şi extern a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” pentru orice problemă în legătură cu securitatea RIC. Funcţia OSRIC este asumată de către şeful Departamentului de Comunicaţii Digitale (D.C.D.). Şeful D.C.D. poate numi o altă persoană în funcţia de OSRIC, persoană care trebuie validată de către ARIC.
Ofiţer responsabil cu securitatea RIC la nivel Departamental: (OSRICD): Persoana responsabilă de monitorizarea şi implementarea controalelor de securitate şi a procedurilor pentru sistemul RIC la nivelul unui Departament sau al unei Facultăţi. Acesta este desemnat de către conducătorul Departamentului/Facultăţii şi validat de către OSRIC.
Utilizator: O persoană, o aplicaţie automatizată sau proces utilizator autorizat de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, în conformitate cu procedurile şi regulamentele în vigoare, să folosească RIC.
Incident de Securitate: În termeni informatici, este definit ca un eveniment de încercare de pătrundere, o intrare neautorizată sau un atac asupra informaţiei de pe un sistem automatizat din cadrul RIC. Definiţia include examinarea sau navigarea neautorizată, întreruperea sau anularea serviciilor, alterarea sau distrugerea datelor, a mediilor de stocare sau a datelor de ieşire, modificarea informaţiilor sistemului referitoare la caracteristicile componentelor hardware, firmware sau software cu sau fără ştirea, indicaţiile sau intenţia utilizatorului.
Atac informaţional: O încercare de a trece peste măsurile şi controalele de securitate fizice sau informatice care protejează un sistem din cadrul sistemului de RIC. Atacatorul poate altera informaţiile, poate acorda sau refuza accesul la ele. Succesul unui eventual atac depinde de gradul de vulnerabilitate al sistemului în particular şi de eficacitatea contramăsurilor aplicate.
Protecţie informaţională: Acţiuni întreprinse în vederea afectării informaţiilor şi sistemelor informatice ostile, în timp ce protejează informaţiile şi sistemele informatice proprii.
Gazdă (Host): Un sistem care oferă servicii pentru un anumit număr de utilizatori.
Server: Un program care oferă servicii altor programe aflate pe acelaşi sistem de calcul sau pe alte sisteme conectate în reţea. Un sistem de calcul care rulează un program de tip server este adesea numit server, cu toate că pe acelaşi calculator mai pot rula şi alte programe de tip client sau server.
Firewall: Un mecanism de control al accesului care acţionează ca o barieră între două sau mai multe segmente ale unei reţele de calculatoare sau ale unei arhitecturi de tip client/server, folosit pentru a proteja reţelele interne sau segmente ale acestora împotriva utilizatorilor sau proceselor neautorizate.